Abstrakt
Recenzja książki
Bibliografia
Balinska, Maria (2009) The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread. New Haven and London: Yale University Press.
Hryszko, Rafał (2010) Llibre de Sent Sovi. Kraków: Historia Iagiellonica.
Bockenheim, Krystyna (2004) Przy polskim stole. Wrocław: Wydawnictwo Dolnośląskie.
Cieśla-Reinfussowa, Zofia (1968) „Suszenie owoców i wędzenie mięsa we wsiach południowej Małopolski”, Rocznik Muzeum Etnograficznego w Krakowie 3.
Czaja, Izabela, Marcin Gadocha (2008) Obwarzanek krakowski: historia, tradycja, symbolika. Kraków: Bartosz Głowacki.
Dembińska, Maria (1963) Konsumpcja żywnościowa w Polsce średniowiecznej. Wrocław–Warszawa–Kraków: Zakład Narodowy im. Ossolińskich.
Dictionarius Murmelii variarum rerum, Jan Murmeliusz, 1526. Kraków.
Dictionarium trium linguarum, Franciszek Mymer, 1528. Kraków.
Kosiński, Władysław (1884) „Przyczynek do gwary zakopiańskiej”, Rozprawy i Sprawozdania z Posiedzeń Wydziału Filologicznego Akademii Umiejętności X.
Kuchowicz, Zbigniew (1975) Obyczaje staropolskie wieku XVII–XVIII. Łódź: Wydawnictwo Łódzkie.
Lévi-Strauss, Claude (1972) „Trójkąt kulinarny” (tłum.) Stanisław Ciechowicz, Twórczość 2; 71–80.
Łoziński, Władysław (1964) Życie polskie w dawnych wiekach. Kraków: Wydawnictwo Literackie.
Marczakowa, Krystyna (1970) „Pożywienie”, Monografia powiatu myślenickiego. Kultura ludowa. Kraków: Wydawnictwo Literackie 2; 213–232
Montanari, Massimo (2006) Food is Culture (tłum.) Albert Sonnenfeld. New York: Columbia University Press.
Romanowska, Elżbieta (2019) Wokół krakowskiego stołu. Zestawienie bibliograficzne w wyborze. Kraków: Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Krakowie.
Toussaint-Samat, Maguelonne (1989) Historia naturalna i moralna jedzenia (tłum.) Anna Bożena Matusiak i Maria Ochab. Warszawa: Grupa Wydawnicza Foksal.
Sikorska, Marta (2019) Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku. Warszawa: Muzueum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie.
Wahlqvist, Mark L., Meei-Shyuan Lee (2007) “Regional Food Culture and Development”, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition 16 (1); 2–3.
Wyczański, Andrzej (1960) „Uwagi o konsumpcji żywności w Polsce XVI w.”, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej 8: 15–42.
Żakiej, Tadeusz (Lemnis, Maria, Henryk Vitry) (1979) W staropolskiej kuchni i przy polskim stole. Warszawa: Interpress.

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Prawa autorskie (c) 2023 Półrocznik Językoznawczy Tertium